Thursday, December 1, 2011

Ini pilihan mereka, anda bagaimana ?

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua :)

Pada hari ini, semakin ramai artis yang 'kembali' kepada fitrah sebenar manusia untuk mencari dan menjadikan agama sebagai panduan dan landasan hidup, serta menjadikan Allah sebagai tujuan utama dalam kehidupan.

Lantaran itu, telah dianjurkan satu forum khas yang bertajuk Hijrah yang ku Temui.Seronok mendengar dan melihat sendiri forum yang menampilkan 3 orang panel semalam, seorang Ustaz, penyanyi nasyid dan penyanyi rock kapak. Zaman dulu la.. Sekarang penyanyi rock kapak itu sudah jadi imam beb. Siapa tahu perancangan Allah macam tu kan.

Banyak yang telah dikongsikan dari 3 personaliti yang berbeza itu dari perspektif masing-masing.

Panelnya terdiri daripada :

Ust. Radzi ( ex. Kumpulan Melissa )
Ahmad Fazli (UNIC)
Ustaz Dr. Erwan ( Pensyarah USIM )

***

Menarik kupasan minda yang dilontarkan oleh setiap ahli panel berkenaan dengan topik yang dibincangkan.

Antara kata-kata Ust.Radzi yang sempat kami catatkan :- saya jadi penyanyi rock dulu secara tak sengaja dan tak dirancang pun. Member-member yang ajak..

- saya terkesan dengan pertanyaan dalam satu konsert dulu. Biasanya penyanyi akan tanya " are you ready ? !! " tapi yang ni soalan lain sikit, " dah solat ke belum ? semua budak-budak tu diam, tak menjawab pun. Ni yang saya fikir-fikirkan..

- alhamdulillah sekarang, seorang demi seorang rakan-rakan saya datang berjumpa dengan saya, ingin sama-sama mendalami ilmu-ilmu agama dengan saya. Sekarang ni pun, kami ada rumah sendiri untuk kami sama-sama bertazkirah antara rakan-rakan artis.

- seni muzik tu elok sebenarnya, kalau baik niat, penyampaiannya, kandungannya, insyallah hasilnya akan baik. Tapi kalau niat bermuzik tu untuk benda tak baik, macam tu lah jugak hasilnya. Boleh kata muzik tu macam dadah. Ada addiction. Kita boleh jadi ketagih.Tapi ketagih tu bila kita salah guna. Kalau dadah tu sampai ke tangan orang yang tahu kegunaannya, contohnya doktor, dadah tu boleh jadi ubat.

Ini pula antara kata-kata Ahmad Fazli UNIC :- penasyid itu adalah seorang penda'wah. Seorang penda'wah itu harus mempunyai ilmu untuk berda'wah. Da'wah itu mengajak orang lain kepada kebaikan. Melalui nasyid.

- penaysid itu adalah penda'wah. Kita yang hendak bawa agamaislam ini terikat dengan syariat Islam, untuk menyampaikan mesej Islam melalui nasyid/seni hiburan.

- kami di Gabungan Penasyid-penasyid Malaysia ( MUNSYID ) baru saja selesai berusrah semalam, kami ingin menubuhkan MUNSYID ini sebagai satu badan yang berdaftar, supaya kami semua boleh memperjuangkan industri hiburan Islam yang semakin suram ini. Anugerah Industri Muzik (AIM) kini sudah tidak lagi kategori untuk Nasyid.

- Alhamdulillah, sekarang semakin ramai pendokong muzik dan hiburan Islamyang berhijrah dari muzik mainstream sebagai artis biasa, tapi kami risau, memandangkan sedikit demi sedikit ada artis nasyid yang berhijrah ke aliran muzik biasa, yang tidak membawakan lagu-lagu da'wah.

- itulah ujiannya dalam kehidupan sebagai seorang penda'wah dan juga penasyid. Saya pernah berkhidmat di UPM seagai tutor di bahagian kaunseling. Saya diberi pilihan, nasyid atau kaunselor ? Jika saya memilih nasyid, saya perlu membayar RM 120,000 kepada pihak UPM, sebab saya dah tandatangan kontrak. Saya fikir-fikirkan, istikhoroh, saya pilih nasyid, kerana untung rugi dan rezeki itu di tangan Allah. Kenapa saya pilih nasyid, kerana bagi saya, tidak semua orang yang ada kebolehan untuk bernasyid dan saya bersama-sama sahabat yang lain sedia menempuhi bermacam-macam lagi ujian sepanjang karier, pernah ditipu berpuluh malahan ratusan ribu ringgit, namun alhamdulillah, kami masih boleh bertahan sehingga ke hari ini, kerana kami ingin memastikan bahawa da'wah melalui nasyid ini akn terus berkembang dan bergerak.

Yang ni pula antara kata-kata Ustaz Dr. Erwan yang best !
- saya nak kongsikan kisah di sebuah pusat serenti, semua pegawai dalam tu panggil pelatih dengan panggilan yang tak berapa sedap, nada yang marah dan menimbulkan rasa tidak hormat kepada pegawai-pegawai itu. Satu ketika ada pelatih bergaduh. Susah nak leraikan. Dorang panggil seorang ustaz yang ditugaskan oleh pihak Jabatan Agama Islam
berkhidmat di dalam pusat serenti tu. Bila ustaz ni datang, pelatih semua ikut cakap ustaz tu. Ustaz tu tegur seolah-olah mereka tidak pernah pun membuat kesalahan sebelum ni. Bila ustaz tu buat macam tu, pelatih-pelatih ni rasa terharu. Orang yang berubah ni memang tidak lari dari ujian seperti itu, dipandang rendah dan hina kerana kekurangan dan kesalahan yang lalu.

- antara faktor orang lain susah untuk berubah, apabila hati tidak bersih. satu ayat quran menyebutkan bahawa kita perlu bersuci sebelum menyentuh Al-Quran yang suci secara zahir dan batin itu. Hati yang tidak bersih itulah yang menjadi punca kandungan Al-quran itu tidak dapat menyentuh kita/manusia secara zahir dan batin. Kalau dibacakan ayat-ayat quran pun, orang yang hati kotor ni buat rilek saja.

- kalau kita benar-benar bertekad untuk berubah, bertaubat dan berhijrah untuk menjadi lebih baik atau melupakan segala kesilapan yang lalu, bertaubatlah dengan sebenar-benar taubat kepada Allah. Tapi taubat tidak selesai setakat menyatakan taubat nasuha dan menyesali saja, tapi harus disusui dengan perbuatan-perbuatan yang baik, sebagai kafarah kepada segala kesilapan yang lepas. Selain itu, jangan lupa ajak orang lain untuk sama-sama buat kebaikan. Insyallah dengan apa yang kita sampaikan kepada orang lain, menjadi sumber muhasabah kepada diri kita sendiri serta modal untuk mengajak orang kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.

Insyallah, dengan sedikit perkongsian ini, harapnya sahabat-sahabat pembaca semua dapat sedikit sebanyak manfaat untuk diri sendiri dan juga orang lain.

*Quotasi para personaliti di atas adalah berdasarkan huraian dan ditulis berdasarkan cara penulisan dan kefahaman kami dengan ayat yang dikeluarkan oleh mereka. Kami membuat catatan ringkas sepanjang forum berlangsung dan kami garap dengan ayat kami sendiri :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...