Sunday, October 16, 2011

Risalah terbaru dan beberapa risalah keluaran yang lepasIni ialah risalah berkenaan dengan hiburan, mengikut pandangan para ulama'.
Risalah ini telah diedarkan kepada para siswa bertepatan dengan satu isu di dalam kampus yang mengatakan bahawa program yang berbentuk hiburan tidak digemari oleh beberapa pihak.

Kita tidak boleh untuk membuat sesuatu kenyataan atau mencemuh dan mengutuk pihak-pihak yang mengatakan bahawa hiburan itu haram atau pihak yang pro-hiburan sesuka hati, sebelum memberikan kefahaman kepada mereka tentang hiburan.
Wajarkah kita menghukum kesalahan seseorang dengan memukulnya tanpa memberitahu kenapa perkara itu tidak boleh dilakukan. Adakah dengan menghukum tanpa memberi sebarang kefahaman dan penerangan itu tidak memberi apa-apa kesan, melainkan mencambahkan rasa benci dan hukuman tersebut boleh dita'rifkan sebagai satu bentuk penyeksaan dan kekejaman.

Sebaiknya kita berikan kefahaman dulu sebelum melakukan sesuatu tanggapan atau hukuman.Risalah ini telah diedarkan di salah sebuah masjid pekan, berkenaan dengan kepentingan menghargai san mensyukuri ni'mat kemerdekaan di samping memberikan sedikit informasi tentang asal-usul berkenaan dengan pereka bendera Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...