Sunday, October 17, 2010

SEBENTAR BERSAMA USTAZ..

POST KALI INI ADALAH MENGENAI PERKONGSIAN SATU KISAH BENAR YANG DICERITAKAN OLEH SEORANG USTAZ DALAM KULIAHNYA.

" ANA ADA SEORANG KAWAN BUKAN MUSLIM, ANA CUBA NAK BUAT REVERSE PSIKOLOGI DENGAN DIA, ANA TANYA KEPADA KAWAN ANA TU APA KEINDAHAN YANG TERDAPAT PADA AGAMA BELIAU. MAKA BELIAU DENGAN PENUH BERSEMANGATNYA BERCERITA MENGENAI PERKARA YANG HEBAT-HEBAT, YANG BESAR-BESAR SEPERTI KEHIDUPAN SELEPAS MATI, DOSA DAN PAHALA, KEHIDUPAN DI ALAM AKHIRAT, CERITA MENGENAI TUHAN DAN SEBAGAINYA.

KEMUDIAN BELIAU BERTANYA PULA KEPADA ANA, APA YANG ISTIMEWA DENGAN AGAMA KAMU? ANA DENGAN PENUH RENDAH DIRI PUN MENJAWAB, INDAHNYA AGAMA SAYA KERANA KAMI DIAJARKAN SATU-PERSATU CARA HIDUP DARI SEGENAP ASPEK, DARI BANGUN TIDUR DI SUBUH HARI SEHINGGA SAAT UNTUK TIDUR PADA WAKTU MALAM, TIDAK ADA SATU PERKARA YANG TIDAK DIAJARKAN. BELIAU MEMINTA ANA UNTUK MEMBERIKAN CONTOH.

KEMUDIAN ANA PUN MENCERITAKAN SATU SITUASI. BERMULA SELEPAS BANGUN TIDUR, KAMI DIAJARKAN UNTUK MEMBACA DOA SELEPAS BANGUN TIDUR:PERLUNYA MEMBACAKAN DOA SELEPAS BANGUN TIDUR ADALAH UNTUK MELAFAZKAN KESYUKURAN KEPADA TUHAN KERANA MASIH DIBERI PELUANG UNTUK TERUS HIDUP DAN DIBERI PELUANG UNTUK MENGINGATI TUHAN DALAM SETIAP KETIKA WALAUPUN KETIKA BANGUN DARI TIDUR.

SESUNGGUHNYA SYAITAN MEMBUAT 3 IKATAN PADA TUBUH KITA KETIKA TIDUR, SALAH SATU CARA UNTUK MELERAIKAN IKATAN YANG PERTAMA IALAH DENGAN MEMBACA DOA SELEPAS BANGUN TIDUR, KEMUDIAN IKATAN YANG KEDUA AKAN TERLERAI APABILA KITA BERMUTOHARAH, MEMBERSIHKAN TANGAN TERLEBIH DAHULU ( KERANA KITA TIDAK TAHU APA YANG KITA SENTUH KETIKA TIDUR ),BERSIWAK/BERSUGI ATAU MEMBERSIHKAN GIGI DENGAN KAYU SUGI.DAN KEMUDIAN BERWUDHUK UNTUK MENUNAIKAN SOLAT FARDHU SUBUH.KETIGA-TIGA IKATAN ITU TADI AKAN TERLERAI DENGAN SEMPURNA APABILA KITA MENUNAIKAN SOLAT FARDHU SUBUH.YANG BESTNYA, AGAMA SAYA MENEPATI DENGAN CARA HIDUP SEHARIAN, KERANA SETIAP BILANGAN RAKAAT SOLAT FARDHU MEMPUNYAI SEBAB-SEBABNYA YANG TERSENDIRI. SOLAT SUBUH, RAKAATNYA CUMA 2, KERANA PADA WAKTU PAGI, ORANG AKAN BERGEGAS BERSIAP SEDIA UNTUK PERGI BEKERJA, PERGI KE SEKOLAH. JADINYA SOLAT SUBUH TIDAK PERLU DILAKUKAN TERGESA-GESA SEKIRANYA TERLAMBAT SERTA BOLEH MEMBUAT PERSEDIAAN YANG LEBIH AWAL SEKIRANYA SUDAH SELESAI MENUNAIKAN SOLAT SUBUH, KERANA IANYA DILAKUKAN SEBENTAR SAHAJA.

KEMUDIAN ANA BERTANYA KEPADA BELIAU, AGAMA KAMU ADA ATAU TIDAK MENGAJARKAN HAL-HAL YANG SAYA TELAH SEBUTKAN TADI?
BELIAU MENJAWAB DENGAN GELENGAN KEPALA YANG RINGKAS.

BERUNTUNGLAH KITA DILAHIRKAN SEBAGAI SEORANG MUSLIM. BERSYUKURLAH KITA KERANA HIDUP SEBAGAI SEORANG MUSLIM. ISTIQOMAHLAH KITA UNTUK MENGAMALKAN CARA HIDUP ISLAM DAN BERDOALAH KITA SUPAYA HIDUP DAN MATI KITA BERSAMA DENGAN AGAMA ISLAM.

TELAH DISEBUTKAN DI DALAM AL-QURAN, SURAH ALI-IMRAN, AYAT 85;
SEBELUM BERALIH KE POST YANG AKAN DATANG, CUBA HAYATI LAGU INI.

SEKIAN, ILALLIQO'...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...